Ziua de 31 octombrie este cunoscută de câțiva ani buni și în România ca ziua de Halloween sau Sărbătoarea tuturor sfinților.

Sărbătoarea de Halloween este de origine celtică fiind introdusă în alte țări de imigranții irlandezi ai Statelor Unite ale Americii. Celții credeau că în data de 31 octombrie spiritele intrau în comunicare cu cei vii și coborau pe pământ. Oamenii se deghizau în monștri și ieșeau pe străzi pentru a face mult zgomot și astfel, credeau ei, speriau spiritele rele.

Americanii fac de Halloween pregătiri mai mari decat de Crăciun sau Paște. De asemenea cu ocazia sărbătorii de Halloween în America a apărut și s-a dezvoltat o adevărată industrie a accesoriilor macabre: măști, costume de vampiri, schelete, diavoli, fantome…etc. Nelipsiții dovleci scobiți au devenit un obicei reprezentativ de Halloween și au menirea de a alunga spiritele rele. Copiii se costumează și merg la colindat, din casă în casă, gazdele fiind obligate să îi primească și să le dea bomboane altfel riscă să fie speriați de către participanți. Alți tineri mai curajoși merg în această noapte, a Halloween-ului, în cimitire și se distrează făcând ocultism și spiritism.

Alte popoare văd sărbătoarea de Halloween ca pe o sărbătoare păgână, o zi în care morții părăsesc mormintele.

Românii au împrumutat parțial această sărbătoare de Halloween, în sensul că nu respectă întocmai tradițiile originale. Pentru noi Halloween-ul este un prilej de joacă și carnaval care ne ajută să ne eliberăm de problemele cotidiene și de griji. În preajma zilei de Halloween magazinele noastre au în ofertă o mulțime de obiecte specifice acestei sărbători: măști, costumații, afișe, atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari. În bucătării gospodinele pregătesc tot felul de plăcinte cu dovleac sau preparate îndrăznețe și înfricoșătoare. Nu cunoaștem cu adevărat semnificația sărbătorii de Halloween, dar ne bucurăm de orice motiv care ne aduce pilejul de a sărbători. Cei mai câștigați de pe urma acestei sărbători sunt copiii, care sunt puși la treabă să scobească dovleci și care primesc atenții.

       

De câțiva ani în State sărbătoarea de Halloween și-a pierdut din specificul religios, chiar și din tradiții. De asemenea superstițiile de Halloween au fost uitate și ele.

Printre superstițiile de Halloween care aveau cândva amploare se numără:

  • Dacă o fată necăsătorită punea în noaptea de Halloweensub pernă o floare de rozmarin și un bănuț de argint, își visa sortitul;
  • Dacă se întâmpla ca, în noaptea de Halloween, să auzi pași sau zgomote în spate, nu trebuia să te întorci fiindcă se spunea că este un spirit venit de pe lumea cealaltă pentru a te lua cu el;
  • În noaptea de Halloween se foloseau alune pentru vrăji, fiindcă diavolul era considerat culegător al acestor fructe;
  • Dacă în noaptea de Halloweense întâmpla să-ți zboare vreun liliac prin casă se spunea că în aceea casă sunt spirite rele;
  • Celebra lumânare aprinsă în dovleac, din noaptea de Halloween,  avea menirea de a ține spiritele rele la distanță;
  • Dacă în noaptea de Halloweenvedeai un păianjen prin casă înseamna că spiritul unei persoane dragi te veghea;
  • Se mai spune că în noaptea de Halloweendacă participai la o cină, era bine să vorbești în timpul mesei, astfel spiritele din apropiere erau încurajate să participe și ele la masă;
  • Dacă băteau clopotele în noaptea de Halloweenspiritele și fantomele s-ar fi speriat;
  • Persoanele care erau născute în noaptea de Halloweenaveau menirea de a vedea și de a comunica cu spiritele, etc.

Halloween-ul a devenit, în ultimii ani, o sărbătoare cunoscută în toată lumea pe care nu o celebrează doar americanii, ci și alte popoare printre care și noi, românii. Totuși această sărbătoare de Halloween a început să capete influențe diverse în funcție de cultură, cât și de dorința fiecăruia.

Pentru că Bow Tie Events organizează și livrează evenimente unice cu decor inedit, suntem  în permanență la curent cu cele mai noi tendințe pentru decor.

Anul aceasta, am decis să împărtăsim cu voi cele mai inedite idei pentru ziua de Halloween.

Iată selecția făcută de noi:

                               

      

Cu drag,

Bow Tie Events

Organizatorul tau de nunta din Inima Romaniei.

 

Sursă articol: http://traditii-superstitii.ro/

Sursa poze: https://ro.pinterest.com/